10 oktober – World Mental Health Day

Op dinsdag 10 oktober is het World Mental Health day. Leuk dat dat zo is, maar waarom is het World Mental Health day? En waar wordt er op die dag bij stil gestaan. Daar wilde we jullie meer over vertellen en ook wat dit met Demi te maken heeft.

World Mental Health day, of in het Nederlands Dag van de Psychische gezondheid of dag van de geestelijke gezondheid, is één dag in het jaar waarop er stilgestaan wordt bij de geestelijke/psychische gezondheid. Deze dag is in 1997 opgericht, omdat er een heel groot taboe is op psychische problemen.

Deze dag wordt georganiseerd door het Fonds Psychische gezondheid. En zij willen met deze dag bereiken dat er meer bekendheid komt voor psychische problemen, de kennis over psychische problemen vergroten en vooroordelen erover verkleinen en mensen stimuleren om informatie op te zoeken over psychische problemen en een weg naar hulp zoeken en aanbieden.

Vooruitgang

De World Mental Health Day is dus een over de hele wereld, en waarschijnlijk heb je de afgelopen jaren wel meegemaakt dat er veel meer informatie over psychische problemen beschikbaar is. En dat veel meer bekende personen over hun psychische problemen praten. Demi is niet de enige die er veel over verteld, naast Demi zijn er nog veel meer mensen open over hun psychische problemen. En dat moet gestimuleerd worden. Want ook hier in Nederland is er nog steeds een groot taboe rondom geestelijke gezondheid.

Demi is de afgelopen jaren heel open geweest over alle struggles die zij heeft meegemaakt in haar leven. En dat moet ze vooral ook doen, laat de wereld maar weten dat het echt niet zo makkelijk is en dat het niet iets is wat je zelf bedenkt of je erover aanstelt. Want die vooroordelen zijn er overal. Onder Lovatics is er redelijk veel openheid, maar dat mag buiten ons fandom ook.

Demi

Voor wie niet precies weet waar Demi iedere dag mee worstelt is een Bipolaire Stoornis, een eetstoornis en een alcohol- en drugsverslaving. Ze doet in Amerika mee aan de campagne Be Vocal, Speak Up en heeft meerdere toespraken gehouden over Mental Health en dat het zo belangrijk is om daar aandacht aan te besteden.

Zit jij ergens mee?

Wat kun je zelf doen als je ergens mee zit. Het eerste wat we je mee kunnen geven is om er met iemand over te praten. Iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, een beste vriend(in), etc. Zij kunnen je steunen, maar helaas niet helpen. Daarom is onze tweede tip, vertel het tegen een dokter, hij/zij kan je doorverwijzen naar de juiste volgende stap. En dan valt een deel daarvan onder de zorgverzekering, in ieder geval in het begin. Zodat je het niet zelf hoeft te betalen.

Als je ons al een aantal jaar volgt, heb je misschien gezien dat wij allemaal informatie over psychische problemen op onze site hadden staan. Ja, hadden. Wij hebben besloten om deze eraf te halen, omdat wij je niet kunnen helpen. En er genoeg professionele websites zijn, met anonieme telefoonlijn of chat functie die je wel kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld Fonds Psychische Gezondheid.

 

Geef een reactie